Ekologia

Ekologiczne mięso z probówki

 

Spożywanie mięsa ma coraz gorszą sławę. Nie chodzi tu jednak tylko o rosnącą modę na dietę wegańską i wegetariańską. Coraz częściej mówi się szkodliwości przemysłu mięsnego dla środowiska.

 

   Konsumpcja mięsa skutkuje pośrednio zmniejszeniem się bioróżnorodności, kwaśnymi deszczami, degeneracją rafy koralowej i wylesianiem. Przede wszystkim jednak produkcja mięsa znacząco przyczynia się do zmian klimatycznych i globalnego ocieplenia. Farmy ze zwierzętami na ubój produkują aż 18% gazów cieplarnianych wytwarzanych na całym świecie. To więcej niż to, co emitują statki, samoloty, ciężarówki, samochody i inne środki transportu razem wzięte.

   Wpływ na środowisko to nie jedyny grzech przemysłu mięsnego. Poza tym można powiedzieć o nim, że jest mało efektywny: wyprodukowanie jednego kilograma wołowiny wymaga 25 kilogramów ziarna i około 15 000 litrów wody. Co więcej, karmienie ziarnem podnosi globalne zapotrzebowanie na ziarno, winduje jego ceny i sprawia, że najbiedniejsi mogą mieć problemy z wyżywieniem. Ziarno, którym karmimy zwierzęta gospodarskie można by spożytkować do wykarmienia ludzi, a wodę wykorzystać do podlewania upraw.

   Kolejnym – oczywistym – efektem przemysłu mięsnego jest cierpienie zwierząt. Często zwierzęta są ciasno poupychane w klatkach albo boksach, bez możliwości zmiany pozycji ciała. Nie mają kontaktu ze światłem słonecznym ani świeżym powietrzem do momentu, w którym są załadowywane do ciężarówek wiozących je do ubojni. Zwierzęta hodowane na ubój pozbawione są możliwości ekspresji naturalnych zachowań takich jak zabawa, budowanie gniazd, zakładanie rodziny.

   W związku z tym wszystkim naukowcy poszukują sposobu, jak ulżyć zwierzętom i jak ograniczyć negatywny wpływ przemysłu mięsnego na środowisko. Badają oni zatem czy da się pozyskiwać mięso w inny sposób. Przykładowo, zespoły naukowców sprawdzają czy możliwe jest hodowanie mięsa w laboratorium. Jak wygląda taka produkcja?

   Przede wszystkim, jest całkowicie przyjazna dla zwierząt i nie przysparza im w żaden sposób cierpienia. Najpierw od uśpionego zwierzęcia pobiera się komórki macierzyste. Mają one tę wyjątkową cechę, że potrafią stać się dowolnymi komórkami ciała. Potem namnaża się je przez około 2 miesiące, aż powstanie tkanka mięśniowa i inne typy tkanek. Po tych krokach dodaje się tłuszcz z innej hodowli oraz barwniki (gdyż mięso wyhodowane w laboratorium nie zawiera krwi, która jest jego głównym barwnikiem).

   Prototyp mięsa z probówki zaprezentował w 2013 roku Mark Post, profesor Uniwersytetu w Maastricht. Wtedy to ogłosił światu wyniki swoich badań, które zakończyły się produkcją okrągłego kawałka mięsa do hamburgera wyhodowanego bezpośrednio z komórek. Od tamtego czasu pojawiły się kolejne prototypy mięsa z probówek, a firmy Memphis Meat oraz Supermeat ogłosiły, że będą w stanie wprowadzić na rynek mięso z laboratorium już w 2020 roku.

   Czy rzeczywiście będziemy mieli niedługo możliwość zjedzenia hamburgera wyhodowanego laboratorium? Niebawem się o tym przekonany, a w międzyczasie pozostaje nam korzystać z takich zamienników jak tofu lub seitan.

 

Źródło: TVN24

 

Czytaj też:

Awokado - zielone złoto
Refleksy świetlne Zanieczyszczenie świetlne - kolejne wyzwanie

 

x

Zgłoś Sklep

* pola wymagane

  • Wystąpił problem z Twoim zgłoszeniem!
1. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora portalu ekup.pl, celem realizacji oferowanych usług jak równieżw celach marketingowych.
2. Podaję dane osobowe dobrowolnie i oświadczam, że są one zgodne z prawdą.
3. Zapoznałem(-am) się z regulaminem w zakresie przetwarzania danych osobowych, w tym z informacją o celu i sposobach przetwarzania danych osobowych oraz prawie dostępu do treści swoich danych i prawie ich poprawiania.

Kontakt z Ekup

Wszelkie pytania i uwagi prosimy przesyłać do Biura Obsługi Klienta na adres e-mail: ekup@ekup.pl

Formularz

Kliknij ikonę obok i wypełnij pola obowiązkowe, a następnie kliknikj "Wyślij"
x

Formularz

* pola wymagane

  • Wystąpił problem z Twoim zgłoszeniem!

Dziękujemy za Twoją wiadomość!

1. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora portalu ekup.pl, celem realizacji oferowanych usług jak równieżw celach marketingowych.
2. Podaję dane osobowe dobrowolnie i oświadczam, że są one zgodne z prawdą.
3. Zapoznałem(-am) się z regulaminem w zakresie przetwarzania danych osobowych, w tym z informacją o celu i sposobach przetwarzania danych osobowych oraz prawie dostępu do treści swoich danych i prawie ich poprawiania.