Zdrowie

Helicobacter pylori główny sprawca wrzodów

helicobacter

 

Około dwóch trzecich populacji świata ma w swoich ciałach Helicobacter pylori. H.pylori przyczynia się do powstawania wrzodów, zwiększając produkcję kwasu, zakłócając normalną obronę żołądka przed kwasem żołądkowym i wytwarzając toksyny.

 

   Choć u większości ludzi bakteria nie powoduje żadnych objawów, to u około 15 % zakażonych występują wrzody żołądka lub dwunastnicy i 70 % wszystkich wrzodów żołądka jest spowodowana właśnie przez Helicobacter.

Helicobacter pylori jest bakterią Gram-ujemną, która powoduje przewlekłe zapalenie w żołądku i dwunastnicy. Bakterie H.pylori namnażają się w ochronnej warstwie śluzu wyściółki żołądka, tam są mniej narażone na silnie kwaśne soki wytwarzane przez żołądek. H.pylori wytwarza też amoniak, który pomaga chronić go przed kwasem żołądkowym i umożliwia mu rozerwanie i penetrację warstwy śluzu.

   Bakteria zakłócając normalną obronę żołądka przed kwasem żołądkowym i wytwarzając toksyny przyczynia się do powstawania nadżerek, wrzodów. Wrzód żołądka może doprowadzić do perforacji jego ściany, treść żołądka wydobywa się wówczas do jamy otrzewnej lub do przestrzeni okołożołądkowej. Przewlekłe zakażenie H.pylori zwiększa ryzyko raka żołądka. H. pylori jest uważany za zakaźny i przenoszony z osoby na osobę przez: ślinę, zanieczyszczenie wody kałem, brak należytej higieny w toalecie.

   Objawy, które mogą świadczyć o zakażeniu Helicobacter, to;

  • częste odbijanie
  • uporczywe wzdęcia
  • zgaga
  • bóle brzucha
  • dyskomfort w jamie brzusznej
  • nieświeży oddech
  • nudności, wymioty
  • ciemny, smolisty kał

 

   Objawy te mogą świadczyć o innych chorobach, należy więc zdiagnozować czy dolegliwości są związane z bakterią. Jedną metodą diagnostyczną jest badanie endoskopowe żołądka. W czasie gastroskopii lekarz może ocenić stan błony śluzowej, pobrać materiał do badania. Czasem badanie nie wykryje bakterii, pomimo ich obecności, bo helicobacter nie jest równomiernie rozłożony w żołądku i w pobranym materiale może go nie być.

   Inną metodą diagnostyczną jest badanie próbki krwi na obecność przeciwciał IgG, które organizm wytwarza po kontakcie z bakterią. Badanie to nie potwierdza czy w danym momencie bakterie dalej występują w organizmie.

   Kolejnym badaniem jest badanie kału na obecność białek H.pylori, choć badanie to nie daje informacji o zaawansowaniu choroby. Bakterie można wykryć w organizmie poprzez testy oddechowe. Pacjent wypija płyn zawierający mocznik, a następnie wydycha powietrze do specjalnej torby a wydychane powietrze jest badane pod kątem stężenia dwutlenku węgla, wyższy jego poziom świadczy o obecności bakterii.

Terapia farmakologiczna zakażenia Helicobacter pylori polega na podawaniu co najmniej dwóch antybiotyków w połączeniu z podwójną dawką inhibitora pompy protonowej. Problemem terapii jest gwałtownie rosnąca oporność H.pylori na najczęściej stosowane antybiotyki .Długotrwałe leczenie antybiotykami powoduje też zmianę flory jelitowej, selekcję opornych szczepów H. pylori i innych bakterii jelitowych, wzmaga kolonizację przewodu pokarmowego przez grzyby Candida i może prowadzić do ciężkiej infekcji. Dlatego leczenie antybiotykami zwykle stosuje się u osób które mają zaawansowaną chorobę i wrzody.

W łagodnych stanach podaje się leki osłabiające działanie kwasu żołądkowego, oraz stosuje odpowiednią dietę. Dieta ma na celu zmniejszenie wydzielania kwasu solnego w żołądku, dlatego oparta jest na produktach lekkostrawnych, bez dodatku ostrych przypraw, z ograniczeniem soli. Zalecany sposób przygotowania potraw poddawanych obróbce termicznej to gotowanie, pieczenie. Należy z diety wyeliminować produkty wysoko przetworzone jak słodycze, słone przekąski a także produkty wysoko-błonnikowe, które mogą podrażniać błonę żołądka. Posiłki powinny być spożywane często co 2-3 h, a porcje powinny być małe.

Alternatywne metody wspomagające leczenie to naturalne produkty roślinne zawierające laktoferynę, izotiocyjaniany i pochodne fenolowe które wykazują działanie przeciwbakteryjne, bakteriostatyczne wobec bakterii H.pylori. Produkty zawierające jedne z powyższych to sok z kiszonej kapusty, brokuły, owoce żurawiny, ekstrakt z borówki amerykańskiej, miód manuka, olejek oregano, żel z liści aloesu, mleko, zielona herbata.

 

Czytaj też:

Dojrzała Kobieta Menopauza - klimakterium pod kontrolą
jedzenie Zwolnij - Jedz powoli!

 

 

Administrator serwisu nie ponosi konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji z zakresu wiedzy specjalistycznej zaprezentowanej w serwisie ekup.pl.

x

Zgłoś Sklep

* pola wymagane

  • Wystąpił problem z Twoim zgłoszeniem!
1. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora portalu ekup.pl, celem realizacji oferowanych usług jak równieżw celach marketingowych.
2. Podaję dane osobowe dobrowolnie i oświadczam, że są one zgodne z prawdą.
3. Zapoznałem(-am) się z regulaminem w zakresie przetwarzania danych osobowych, w tym z informacją o celu i sposobach przetwarzania danych osobowych oraz prawie dostępu do treści swoich danych i prawie ich poprawiania.

Kontakt z Ekup

Wszelkie pytania i uwagi prosimy przesyłać do Biura Obsługi Klienta na adres e-mail: ekup@ekup.pl

Formularz

Kliknij ikonę obok i wypełnij pola obowiązkowe, a następnie kliknikj "Wyślij"
x

Formularz

* pola wymagane

  • Wystąpił problem z Twoim zgłoszeniem!

Dziękujemy za Twoją wiadomość!

1. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora portalu ekup.pl, celem realizacji oferowanych usług jak równieżw celach marketingowych.
2. Podaję dane osobowe dobrowolnie i oświadczam, że są one zgodne z prawdą.
3. Zapoznałem(-am) się z regulaminem w zakresie przetwarzania danych osobowych, w tym z informacją o celu i sposobach przetwarzania danych osobowych oraz prawie dostępu do treści swoich danych i prawie ich poprawiania.