Zdrowie

Zwolnij - Jedz powoli!

jedzenie

 

Współczesne społeczeństwo jest pośpieszne, zajęte, rozproszone i tak też wyglądają nasze posiłki. Jemy często w biegu, naprędce i nie tylko nie czerpiemy korzyści z delektowania się posiłkiem, ale jeszcze szkodzimy zdrowiu. Nauka wolnego jedzenia jest najprostszą i zarazem kluczową, aby poprawić ogólny stan zdrowia.

 

Dlaczego powolne jedzenie jest tak ważne?

   Po pierwsze zjadając szybko, pochłaniamy dużo większe porcje niż potrzebuje nasz organizm, żeby nie odczuwać głodu. Zaczynając posiłek inicjujemy cały proces trawienny. Do mózgu wysyłane są sygnały o osiągnięciu stanu sytości po około 20 minutach. Jeśli posiłek jemy krócej, to często spożywamy dużo więcej, żeby się nasycić. Dostarczamy dodatkowych kalorii, bo nasz organizm nie zdążył zarejestrować, że nie potrzebuje już więcej jedzenia. To prosta droga do nadwagi i otyłości.

   Trawienie to reakcja łańcuchowa, która zaczyna się już w momencie kiedy pomyślimy o jedzeniu, poczujemy zapach potrawy. Już wtedy w ustach zaczyna gromadzić się więcej śliny. Ślina jest niezwykle ważnym elementem w procesie całego trawienia. Ślina zwilża pokarm ułatwiając jego połykanie. Oczywiście popicie pokarmu wodą lub innym napojem może ułatwić pasaż pokarmu, ale nie zastąpi innych cennych właściwości śliny.

   Ślina zawiera enzymy pełniące ważne funkcje biologiczne. Enzymy ślinowe pomagają katalizować lub przyspieszać tempo reakcji chemicznych w ciele, funkcja ta wymagana jest do trawienia i pozyskiwania energii z pożywienia. Podstawowym enzymem w ślinie jest amylaza. Amylaza rozkłada węglowodany na mniejsze cząsteczki, takie jak cukry. Rozkład dużych makrocząsteczek na prostsze składniki pomaga organizmowi trawić skrobiowe produkty spożywcze, takie jak ziemniaki, ryż lub makaron. Skrobia jest długimi łańcuchami cukrów połączonych ze sobą, a amylaza rozrywa wiązania wzdłuż łańcucha, uwalniając cząsteczki cukru maltozy. Amylaza działa w środowisku neutralnym, dlatego w żołądku gdzie jest kwas żołądkowy jej działanie zostaje zahamowane. Amylaza ślinowa wpływa również na nasze zdrowie zębów, pomaga zapobiegać gromadzeniu się skrobi na zębach.

   Innym enzymem trawiennym w ślinie jest lipaza językowa, która jest wydzielana z komórek surowiczych gruczołów zlokalizowanych w tylnym obszarze języka. Lipaza językowa jest enzymem, który rozkłada kwasy tłuszczowe. W dalszej części układu trawiennego funkcje rozkładu przejmują lipaza żołądkowa i trzustkowa. Lipaza językowa jest niezwykle ważna w procesie trawienia u niemowląt, ułatwiając trawienie mleka ich niedojrzałym układom trawiennym. Lipaza językowa ma również szczególne znaczenie u pacjentów z mukowiscydozą a także z niewydolnością trzustki z powodu braku aktywności lipazy trzustkowej.

   Niektóre z enzymów jak lizozym czy białka mucyny, pomagają również chronić przed bakteriami, grzybami i wspierać układ odpornościowy organizmu.

   Dlatego żując dokładnie pokarm nie tylko go rozdrabniamy na cząstki łatwiejsze do połknięcia, ale dokładnie mieszamy pokarm ze śliną rozpoczynając proces trawienia. Każdy gryz pożywienia powinien być przeżuwany co najmniej 30 razy. Praktyki żywieniowe zalecane w medycynie chińskiej to minimum 50 krotne żucie małych kęsów pokarmu.

   Kiedy pokarm nie jest właściwie trawiony, możesz cierpieć na problemy trawienne, takie jak niestrawność, kwasowość, wzdęcia, zgaga, zaparcia, bóle głowy i niski poziom energii. Oprócz całkowitego przeżuwania jedzenia istnieją również inne sposoby poprawy trawienia i zmniejszenia ryzyka zaparć i wzdęć. Należy unikać picia wody lub napojów w czasie posiłku ,nadmiar płynu w żołądku rozcieńczy kwas trawienny i spowolni trawienie.

   Higiena jedzenia to nie tylko to co jemy, ale jak jemy. Nie raz pamiętamy jak nasi rodzice, przynaglali i pospieszali nas przy posiłku, a teraz odwrotnie w pędzie życia musimy nauczyć się jeść powoli, bez stresu i pośpiechu. Rozkoszujmy się jedzeniem, powolne spożywanie pokarmów pozwala lepiej poczuć smak i odczuwać komfort po posiłku.

 

Czytaj też:

Dojrzała Kobieta Menopauza - klimakterium pod kontrolą
Słońce Słońce coraz bardziej groźne

 

 

Administrator serwisu nie ponosi konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji z zakresu wiedzy specjalistycznej zaprezentowanej w serwisie ekup.pl.

x

Zgłoś Sklep

* pola wymagane

  • Wystąpił problem z Twoim zgłoszeniem!
1. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora portalu ekup.pl, celem realizacji oferowanych usług jak równieżw celach marketingowych.
2. Podaję dane osobowe dobrowolnie i oświadczam, że są one zgodne z prawdą.
3. Zapoznałem(-am) się z regulaminem w zakresie przetwarzania danych osobowych, w tym z informacją o celu i sposobach przetwarzania danych osobowych oraz prawie dostępu do treści swoich danych i prawie ich poprawiania.

Kontakt z Ekup

Wszelkie pytania i uwagi prosimy przesyłać do Biura Obsługi Klienta na adres e-mail: ekup@ekup.pl

Formularz

Kliknij ikonę obok i wypełnij pola obowiązkowe, a następnie kliknikj "Wyślij"
x

Formularz

* pola wymagane

  • Wystąpił problem z Twoim zgłoszeniem!

Dziękujemy za Twoją wiadomość!

1. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora portalu ekup.pl, celem realizacji oferowanych usług jak równieżw celach marketingowych.
2. Podaję dane osobowe dobrowolnie i oświadczam, że są one zgodne z prawdą.
3. Zapoznałem(-am) się z regulaminem w zakresie przetwarzania danych osobowych, w tym z informacją o celu i sposobach przetwarzania danych osobowych oraz prawie dostępu do treści swoich danych i prawie ich poprawiania.