Niedługo skończy się zima i znowu może nas dopaść – przesilenie wiosenne, stan w, którym czujemy się osłabieni, zmęczeni, pozbawieni energii. Niejednokrotnie możemy odczuwać bóle mięśni, zawroty głowy, kołatanie serca. Dopada nas senność, rozdrażnienie i czasem niewielki wysiłek jest dla nas wyczerpujący.
Co jest przyczyną wiosennego zmęczenia?
Stan przesilenia wiosennego zaczyna się, kiedy kończy się zima i następują gwałtowne zmiany temperatury, wahania ciśnienia. Pogoda zazwyczaj wtedy kapryśna, raz słoneczna, raz deszczowa, na przemian wyże i niże baryczne. To wszystko wpływa na nasze samopoczucie psychiczne i fizyczne. Choć wydawało by się, że ponieważ nie ma typowej mroźnej zimy to szok temperaturowy będzie mniejszy, to nie znaczy że unikniemy przesilenia.
Nasz organizm po okresie zimowym jest uśpiony, wyjałowiony i pozbawiony energii. Głównie z powodu braku słońca, którego zimowe miesiące i krótkie dni nie dostarczały naszemu organizmowi pod dostatkiem.
Po drugie brak ruchu - zimą nasza aktywność fizyczna jest bardziej ograniczona. Spędzamy dużo mniej czasu na świeżym powietrzu, organizm jest niedotleniony. Panujący smog, nasilony zwłaszcza o tej porze roku, też nie zachęcał do spacerów. Nasze ciało jest też bardziej ospałe przez dietę, która zimą jest bardziej kaloryczna a pozbawiona witamin i składników mineralnych. Organizm wyjałowiony i osłabiony częstszymi infekcjami wirusowymi, jest nieprzygotowany na nagłe zmiany w pogodzie i odpowiada zmęczeniem.
Jak sobie radzić, by witać wiosnę z uśmiechem?
Wiosna w ostatnich latach nadchodzi wcześniej, i to już ten moment, żeby sobie ułatwić jej powitanie. Zacznijmy zwiększać sobie dawkę zdrowego ruchu na powietrzu. Stopniowo, bez przemęczenia się, ale regularnie spędzajmy czas w plenerze. Niech to będą dłuższe spacery, marszobiegi, rower. Poprawiając krążenie dotlenimy cały organizm, wzmocnimy serce, stawy, mięśnie i może przy okazji zgubimy nagromadzone po zimie zbędne kilogramy.
Wesprzyjmy się dietą bogatą w witaminy i mikroelementy. Po zimie zwykle brakuje nam witaminy C, D a także potasu, magnezu, cynku i żelaza. Uzupełnijmy nasze pożywienie w produkty dostarczające tych składników. Przede wszystkim warzywa, zwłaszcza zielone pietruszka nać, brokuły, rzeżucha, por a także papryka, cebula. Włączmy do menu kiszonki, kapustę i ogórki, które oprócz witaminy C, wspomogą naszą florę jelitową. Spożywajmy cytrusy, pomarańcze, mandarynki, grapefruity, one są najbardziej zasobne w witaminy potrzebne na przedwiośniu. Do tego kasze, pieczywa pełnoziarniste i bogato błonnikowe. Lekkostrawna, bogata witaminowo dieta doda nam energii.
Nie zapominajmy o odpowiedniej dawce wypoczynku, sen najlepiej regeneruje organizm. Brak odpowiedniej ilości snu powoduje, że nasz układ immunologiczny zaczyna tracić wydajność.
Administrator serwisu nie ponosi konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji z zakresu wiedzy specjalistycznej zaprezentowanej w serwisie ekup.pl.